Een hernia: erg vervelend, maar wél te behandelen

herniaoperatie

Mensen die ooit een hernia hebben gehad zullen voor altijd kunnen herinneren hoe dit was. Dit is een kwetsuur die tegelijkertijd pijnlijk en belemmerend is. Zo is het bij bijvoorbeeld een nekhernia, wellicht de bekendste herniasoort, heel normaal dat je veel moeite hebt bij het verrichten van normale, dagelijkse handelingen met je armen en handen. Een zwak gevoel en tintelingen zijn aan de orde van de dag. Ook de nekzone is vaak pijnlijk. Moeite om de nek en het hoofd te bewegen is een ander veelvoorkomend probleem. Los hiervan ervaar je zo nu en dan hevige pijnscheuten, zelfs als je ogenschijnlijk geen rare bewegingen maakt. In de volgende alinea lees je hoe hernia’s kunnen ontstaan. En hoe vervelend dit allemaal ook is, het is gelukkig wel behandelbaar, bijvoorbeeld via een herniaoperatie, iets waarover je hieronder ook meer leest. 

herniaoperatie

Zo kan een hernia ontstaan

Een hernia is een blessure bij de wervelkolom. Deze kolom bestaat uit wervels met daartussen tussenwervelschijven. Laatstgenoemden zijn normaliter aan de binnenkant zacht, en om deze binnenkant zit een stevig kapsel. Soms kan deze binnenkant echter door het kapsel heen drukken en dus gaan uitpuilen. Dan bestaat er een grote kans dat deze tegen de ruggenmergzenuwen aanduwen. Wanneer dit het geval is spreken we van een hernia.

Het operatief bestrijden van een hernia

Wanneer je met een hernia kampt, kun je dit operatief laten verhelpen. De uitstulping die je hebt wordt dan nauwkeurig weggehaald. Een herniaoperatie is feitelijk de laatste optie om een hernia te bestrijden. De meeste herniapatiënten proberen namelijk eerst via therapieën de problemen te verhelpen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *